FOOD PHOTOSHOOT: Sesame ball – My childhood food (Bánh rán lúc lắc – món ăn của tuổi thơ tôi)

FOOD PHOTOSHOOT: Sesame ball – My childhood food (Bánh rán lúc lắc – món ăn của tuổi thơ tôi)

“Looking forward to mother to go back from the market” is a statement of hope, eager because every time I go to the market I have gifts. It is the cake, sometimes the candy, the ice cream pie … sesame ball. The dish that I’m addicted to extremely!

Just to see in my mother’s basket with the newspaper cover I knew that I was eating sesame ball. Those feelings when I think about it all make me laugh!

bánh rán lúc lắc

When I grew up, I went to school and went to work to make me forget my little favorite food. Then, suddenly one-day surfing on Facebook saw a friend who shared the sesame ball, I had crave and decided to go to the kitchen.

This dish is also very simple, raw materials only glutinous rice flour, rice flour, sugar and green beans, sesame seeds to roll the outer shell only. So when molding, when they are floating on the fat look like.

You can watch my how-to make sesame ball here:

Not in the way of decoration but sesame ball always makes people remember because of their taste. A layer of sesame seeds wrapped in dough crust and green beans shake inside. The name “shake” is set for this cake is the cry when you shake them. The mung bean ball inside due to the dough puffs up, creating a hollow space inside.

“Lúc lắc (shake)” bring me back to childhood, where I can drop my soul in vast fields with golden cows grazing grass. Where I feel most peaceful!

bánh rán lúc lắc

________

“Mong như mong mẹ đi chợ về” là câu nói chỉ sự mong ngóng, háo hức bởi mỗi lần mẹ đi chợ về tôi đều có quà. Khi thì là cái bánh giò, có khi là mấy cái kẹo, cái bánh mỳ kẹp kem… bánh rán lúc lắc. Cái món mà tôi nghiện ngập vô cùng!

Chỉ cần nhìn thấy trong giỏ của mẹ có cái đùm bọc giấy báo là tôi biết rằng hôm nay mình được ăn bánh rán lúc lắc. Các cảm giác đó mỗi khi nghĩ về đều khiến tôi có thể bật cười!

Lớn lên rồi, tôi đi học, rồi đi làm mà quên mất món ăn yêu thích thủa nhỏ của mình. Để rồi, bỗng một hôm lướt trên facebook thấy một người bạn chia sẻ món bánh rán lúc lắc, tôi nổi cơn thèm đến lạ kỳ và quyết định vào bếp làm.

bánh rán lúc lắc

Món bánh này làm cũng đơn giản lắm, nguyên liệu chỉ có bột gạo nếp, bột gạo tẻ, đường và đỗ xanh, hạt vừng để lăn vỏ ngoài mà thôi. Ấy vậy mà khi nhào nặn, khi rán chúng nổi phập phồng trên mỡ nhìn thật thích.

Bạn có thể xem video cách làm của tôi tại đây!

Không cầu kỳ trong cách làm cũng như cách trang trí nhưng bánh rán lúc lắc luôn khiến người ta phải nhớ đến nhờ hương vị của mình. Một lớp vừng bao phủ lớp vỏ ngoài giòn trong dẻo và nhân đậu xanh lúc lắc bên trong. Cái tên “lúc lắc” được đặt cho loại bánh này chính là tiếng kêu khi bạn lắc nhẹ chúng. Viên nhân lúc lắc bên trong do vỏ phồng tròn, tạo không gian rỗng bên trong.

“Lúc Lắc” gọi tôi về tuổi thơ, nơi tôi có thể thả hồn mình trên những cánh đồng rộng mênh mông với những chú bò vàng ngơ ngác gặm cỏ. Nơi tôi cảm thấy bình yên nhất!